Әрдайым қуанышпен, тосын сый-сияпаттармен және сыйлықтармен байланысатын Жаңа жыл қарсаңында мерекені безендіретін тәттілерді таңдауға ерекше назар аудару маңызды, деп хабарлайды Social Media.
Жаңа жылдық тағамдарды қалай дұрыс таңдап, тамақтан улануды болдырмау керектігі туралы брифингте Солтүстік Қазақстан облысы санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары Татьяна Горлова айтып берді.
Жаңа жылдық тәтті сыйлықтарды таңдау кезінде мамандар өнімді дүкендер, супермаркеттер және ресми базарлар сияқты ұйымдастырылған сауда орындарынан ғана сатып алуды ұсынады. Қаптама бүтін, ал таңбалау – барлық қажетті ақпаратты қамтуы тиіс: атауы, құрамы, саны, дайындалған күні, жарамдылық мерзімі, сақтау шарттары, дайындаушы немесе импорттаушы туралы деректер, пайдалану жөніндегі ұсынымдар, тағамдық құндылық көрсеткіштері, гендік түрлендірілген компоненттердің болуы, сондай-ақ Кеден одағы нарығындағы өнім айналымының бірыңғай белгісі.
Жиынтық құрамында ең тез бүлінетін өнім бойынша белгіленетін жарамдылық мерзіміне ерекше назар аудару керек. Орау күні сатып алу күніне неғұрлым жақын болса, жиынтықтағы кәмпиттер, вафли мен печенье соғұрлым жас болады. Балаларға арналған тәттілерді таңдай отырып, құрамында тағамдық қоспалар, консерванттар, трансжайлар мен гидрогенизацияланған майлар аз жинақтарға басымдық беру керек.
Балалардың сүйікті тәттілерін, ойыншықтарды (тек орамада) және әдемі әшекейлерді қоса алғанда, тәтті сыйлықты өз бетінше қалыптастыру ұсынылады. Жержаңғақ немесе өрік сүйегінің өзегі сияқты әлеуетті аллергендерден және балалар рационына ұсынылмайтын карамельден міндетті түрде аулақ болыңыз. Құрамында ас қорыту үшін пайдалы пектин бар мармелад және зефир сияқты қанты аз өнімдер ең жақсы таңдау болады.
Сапалы тәттілерде дәм мен хош иісті күшейткіштер, синтетикалық бояғыштар, табиғи хош иістендіргіштер, табиғи кофе, консерванттар (мысалы, Е200, Е202, Е210) болмауы тиіс. Табиғи бояғыштар мен хош иістендіргіштерді пайдалануға жол беріледі. Егер сыйлыққа ойыншық енгiзiлсе, ол қауiпсiз болуы, жас шектеулерiне сәйкес келуi, шыны, ұсақ бөлшектер немесе табиғи терi мен терi болмауы тиiс. Сатушы сыйлықтың барлық компоненттерiнiң сапасы мен қауiпсiздiгiн растайтын декларациялар беруге мiндеттi.
Жаңа жылда тамақтан улануды болдырмау үшін азық-түлікті мұқият таңдау қажет. Сатып алу кезінде сауда орнының жарамдылық мерзіміне, сыртқы түріне, иісіне, сақтау жағдайына және санитарлық жағдайына назар аударыңыз. Рұқсат етілмеген сауда орындарынан өнімдерді сатып алуды болдырмаңыз. Сүт өнімдері, шикі жұмыртқа, ет, құс, кремі бар кондитерлік өнімдер, ойылған көкөніс тағамдары ерекше назар аударуды талап етеді.
Мерекелік тағамдарды санитариялық нормаларды сақтай отырып дайындаңыз: қолдарыңыздың, ас үй мүкәммалының және үй-жайлардың тазалығын қадағалаңыз, шикі және дайын өнімдерге арналған жеке пышақтар мен тақтайларды пайдаланыңыз, жаңа дайындалған тағамды қалдықтармен араластырмаңыз, тағамды беру алдында термиялық өңдеуден өткізіңіз. Температуралық режим – қауіпсіздіктің негізгі факторы: пісірілген ет, балық, субөнімдер екі рет жылумен өңделуі, ал дайын салаттар мен тағамдар (4 ± 2) ° C температурада алты сағаттан аспайтын уақыт сақталуы тиіс.
ДДҰ бес негізгі ережені сақтауды ұсынады: тазалықты сақтау, шикізатты дайындалған өнімнен бөліп алу, өнімдерді мұқият қуыру немесе қайнату, оларды қауіпсіз температурада сақтау, қауіпсіз су мен шикізатты пайдалану. Бұл қарапайым шаралар денсаулықты сақтауға және осы сиқырлы мерекеде жақындарыңызға қуаныш сыйлауға көмектеседі.