Тыныштық Садупова – аты Солтүстік Қазақстандағы тамақ өндірісінің дамуымен тығыз байланысты тұлға. Ол кеңес дәуіріндегі кәсіби жолын бастап, Петропавлдағы консерві зауытының басшысы лауазымына қол жеткізіп, осы маңызды салаға 40 жылдан астам уақыт арнады, деп хабарлайды Social Media.
Оның мансабы – еңбексүйгіштіктің, іске адалдықтың және жетілдіруге ұмтылудың елеулі жетістіктерге жетудің жарқын мысалы.
Тыныштық Борисқызы өзінің тәжірибесі мен қажырлы еңбегінің арқасында өз саласының маманы ғана емес, нағыз жаңашылы да болды. Көп жылдар бойы сапа мен дәмнің үлгісі болып келе жатқан өнім – Петропавл тушкенінің түпнұсқалық рецептурасы оның авторына тиесілі. Ол әрдайым тамақ өндіру – бұл жай ғана техникалық процесс емес, бөлшектерге назар аударуды, дәстүрлерді сақтауды және ең бастысы өз ісіне деген сүйіспеншілікті талап ететін өнер деп санайды.
“Өндірістегі жұмыс – бұл тек технологиялық нормаларды сақтау ғана емес, сонымен қатар жан-дүниелік көзқарас. Әрбір өнімде өзінің кәсіби шеберлігінің бір бөлігін қалдыру маңызды. Қазір менің басты міндетім – жас ұрпаққа білім беру, оларды индустрияны дамытуға шабыттандыру”, – деп атап өтті Тыныштық Садупова.
Бүгінде ол Солтүстік Қазақстан университетінің студенттерін «Азық-түлік қауіпсіздігі» кафедрасында оқытып, өзінің баға жетпес тәжірибесімен белсенді түрде бөлісуді жалғастыруда. Жақында өткен маңызды шаралардың бірі «Шекарасыз ас үй» шеберлік сыныбы болды, онда жас мамандар өз білімдерін тереңдетіп қана қоймай, аспаздық шеберлік құпияларын да меңгерді.
Сабақ барысында ұлттық тағамдарға ерекше көңіл бөлінді. Тыныштық Борисовнаның сүйікті тағамы – қыдырдақ – қазақ және орта азия тағамдарының дәстүрлі тағамы. Студенттер атауының өзі «қуыру» деген мағынаны білдіретін қазақша «қуыру» сөзінен алынғанын біліп, оны дайындау процесін тәжірибеде зерттей алды. Іс-шараның кейіпкері бұл тағамның қанық және құнарлы екенін айтты: ол жылдың суық мезгілінде табынушыларға ұсынылды, сондай-ақ әйелдерге олардың күшін қолдау үшін босану алдында дайындалды. Классикалық нұсқада құйрық үлкен қазанда қуырылады, оның нәзік текстурасын сақтау үшін бауыр қосылады. Шеберлік сыныбына қатысушылар дайындау технологиясын зерттеп қана қоймай, дәстүрлі тағамнан дәм татып көрді.
“Мен студенттерге үнемі айтамын: ең бастысы – тәжірибеден, оқудан және жетілдіруден қорықпау. Тек осылайша ғана тамақ өнеркәсібін дамытуға, жаңа технологияларды енгізуге және сапалы өнімдер жасауға қабілетті нағыз кәсіпқойға айналуға болады”, – деп қорытындылады Тыныштық Садупова.
Бұл шеберлік сыныбы Халықаралық әйелдер күні – әйелдердің өмірдің түрлі салаларына, соның ішінде өнеркәсіптік өндіріске қосқан үлесін бейнелейтін мереке қарсаңында өткізілді. Тыныштық Борисовна әйелдің дәстүрлі күрделі және жауапты салада табысқа жетуінің, мамандардың жаңа буынына тәлімгер болуының және еліміздің тамақ индустриясын дамытуға елеулі үлес қосуының жарқын мысалы болып табылады. Оның жолы тамақ технологиясы саласында мансап құруды армандайтын жас қыздарды шабыттандырады және өз ісіне адалдық пен жетілуге ұмтылу әрқашан лайықты нәтиже беретінін дәлелдейді.